Jedząc różnorakie dania tak właściwie nie zastanawiamy się, co naprawdę spożywamy, a mówiąc bardziej dobitnie, nie wiemy z jakich składników składają się nasze dania i na jakie elementy ma zapotrzebowanie nasz organizm. Elementarną składową żywności człowieka jest białko. Białko to podstawowy budulec ludzkich tkanek, bez którego organizm ludzki nie mógłby prawidłowo funkcjonować. Białka również poprawiają w naszym ciele wiele przebiegów na przykład cykl przemiany materii. To dzięki białku człowiek wzrasta oraz dojrzewa i to dzięki niemu regenerują się nasze uszkodzone tkanki. Białka składają się z dużej ilości elementów, a w ich skład wchodzą między innymi aminokwasy. Kolejną gromadą niezbędnych człowiekowi związków stanowią węglowodany. Cukry zwą się najczęściej cukrami. Są to związki organiczne, które są złożone z tlenu, węgla i wodoru. Węglowodany występują we wszystkich do których człowiek ma dostęp roślinach. Składniki te dają człowiekowi wigor oraz niezmienną temperaturę ciała. Ponadto węglowodany regulują funkcję naszych narządów wewnętrznych. Mają one również ważny wpływ na przemianę materii człowieka. Kolejnymi związkami bez których nie może funkcjonować ludzki organizm, stanowią tłuszcze.
Tłuszcze są naturalnymi substancjami organicznymi, które nie są rozpuszczalne w wodzie. Tłuszcze, które zjada człowiek to zarówno tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, jak i też roślinne. Tłuszcze dla człowieka stanowią bezcenne źródło energii i zapasów, które magazynuje nasz organizm. Ponadto tłuszcze chronią ludzki organizm przed wychłodzeniem i gromadzą w ciele wodę. Tłuszcze stanowią również misję budulcową ludzkich komórek. Nasz organizm do sprawnego funkcjonowania prócz wyżej wymienionych związków potrzebuje także związków mineralnych, wody i witamin. Jeżeli nasze potrawy będą miały te elementy w odpowiednio dobranych ilościach, to wtedy mamy możliwość odważnie mówić, że wzorowo i zdrowo jemy.
Czytaj dalej: gainer за маса