Dieta bezglutenowa nie jest dobrowolną dietą dla każdego. Oprócz ograniczenia zjadania pokarmów posiadających gluten więc między innymi: żyto, orkisz i jęczmień trzeba również wyeliminować te produkty, w których gluten jest ukryty. Dietę ograniczająca gluten stosują ludzie z alergią pokarmową na gluten oraz chorzy na celiakię.

Ludzie chorzy na celiakie, dietę powinni stosować do końca życia.

Uczulenie natomiast być może ustąpić zatem stosowanie diety nie będzie już konieczne.

Stosując dietę bezglutenową można jeść produkty zawierające mąkę kukurydzaną, ryżowa, gryczaną. Wszystkie te rośliny nie zawierają bowiem glutenu.

Prowadząc dietę eliminująca gluten musisz dokładnie sorawdzać etykiety produktów.

Wiele z nich w składzie ma ukryty gluten. Przede wszystkim gluten znajduje się się w potrawach rybnych z puszki, kiełbasach, daniach zakonserwowanych, zupkach i sosach w proszku. Gluten jest również w bakaliach. Jest tam, gdyż pewne owoce w trakcie suszenia są sypane mąką. dokładnie należy się także przyjrzeć płatkom śniadaniowym. Będąc na diecie ograniczającej gluten warto wybierać te z logo przekreślonego kłosa. Widząc to, mamy 100% pewność, że opakowanie nie zawiera glutenu. Jeśli chodzi o alkohol to trunki bezbarwne nie mają glutenu.

Małe ilości glutenu mogą znajdować się w wódkach kolorowych, "żubrówce" a także "żołądkowej gorzkiej". Ilość ta przecież jest niegroźna, gdy potrzebna jest dieta eliminująca gluten. Unikać należy jednak piwa. Posiada ono słód jęczmienny i w nim ukryty jest gluten. Dieta eliminująca gluten praktykowana długi czas może doprowadzać do niedoborów niektórych. składników pokarmowych, zatem dietę należy skonsultować ze specjalistą.
.
Czytaj dalej: was würden sie steroide auf die muskelmasse